Rendezvények - Szlovén kultúra napja 2022

A Magyarországi Szlovének Szövetsége és az Országos Szlovén Önkormányzat közös szervezésében február 4-én került sor a szlovén kultúra napja alkalmából rendezett ünnepi műsorra a szentgotthárdi színházban.  A Črepnje srca (A szív szilánkjai) című előadást Valentina Novak írta és rendezte. Az idei rendezvényen Merkliné Doncsecz Ibolya, szlavista és a Slovenski utrinki szlovén magazinműsor főszerkesztője mondott ünnepi köszöntőbeszédet. A műsor szerkesztősége az idei évben ünnepli működésének 30. évfordulóját. Ebből az alkalomból a MSZSZ és az OSZÖ elnökei, Kovács Andrea és Holecz Károly elismerő oklevelet adott át a főszerkesztőnek. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével dr. Helena Jaklitsch, határon túli és diaszpórában élő szlovénekért felelős államtitkár is, aki rövid beszédével köszöntötte is az ünneplő közönséget. A rendezvényen szintén megjelent, illetve köszöntőt mondott a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, dr. Fürjes Zoltán, aki egyben átadta az Államtitkárság által megítélt nemzetiségi ösztöndíjat a szentgotthárdi gimnázium diákjának, Soós Jakab Áronnak. A kulturális ünnep alkalmából az Apátistvánfalvi Kétnyelvű Általános Iskola kiállítással is készült, melyen azokat az agyagedényeket mutatták be, amelyeket az iskolában működő fazekas szakkör keretében készítettek a diákok Zelko Stefan, szlovéniai fazekasmester vezetésével.

Fotók: Silva Eöry