Rendezvények - Felsőszölnök-Martinje határátkelő megnyitásának 30. évfordulója

A Magyarországi Szlovének Szövetsége, Gornji Petrovci, Felsőszölnök és Kuzma Önkormányzata szervezésében a Felsőszölnök - Martinje határátkelő 30. évfordulója alkalmából megtartott ünnepségre 2022. október 7-én került sor a helyszínen, a Felsőszölnök – Martinje határátkelőn. A harminc évvel ezelőtti határnyitás nagy esemény volt Goričko és a Rába - vidék lakosai számára, hiszen negyven év elteltével közvetlen lehetőség nyílt az anyaország látogatására, ami egyben rokoni, baráti látogatás lehetőségét is jelentette.

A rendezvény kulturális műsorral kezdődött, melyet Valentina Novak nemzetiségi nevelési főtanácsadó készített elő. Az akkori eseményekre egy kisfilm vetítésével emlékeztek, majd felléptek a határ menti iskolák diákjai és a Pável Ágoston Vegyeskar.

Ünnepi köszöntőjében Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi szószóló hangsúlyozta, hogy a fizikai határ egy szellemi határt képezett az emberek fejében is. Damjan Zrim országgyűlési képviselő elmondta, hogy a mai szabdságot az idősebb generáció jobban értékeli, a fiatalabb generációnak pedig feladata, hogy a határokat nyitva tartsák, itt a Rába -vidék és Goričko között is.

A harminc évvel ezelőtti eseményekre Andrej Gerenčer, Muraszombat akkori polgármestere, Martin Ropos, Felsőszölnök akkori polgármestere és Kovács Andrea, a Magyarországi Szlovének Szövetségének elnöke, valamint Srečko Kalamar emlékezett beszédében.